Göz Yorgunluğu Nedir?
Göz yorgunluğu, uzun süren bilgisayar kullanan, kitap okuyan, televizyon izleyen veya araç kullananlarda görülebilir. Göz yorgunluğu şikayeti değişkenlik gösterebilir. Göz yorgunluğu şikayetleri göz ağrısı, baş ağrısı şeklinde olabildiği gibi göz sulanması ve bulanık görme şeklinde de tarif edilebilir. Aslında göz yorgunluğu, belli rahatsızlıklardan ortaya çıkan bir sonuçtur.
Göz Yorgunluğu Kimlerde Daha Çok Görülür?
Gözünde astigmat veya hipermetrop rahatsızlığı olduğu halde gözlük veya kontakt lens kullanmayanlarda, belli bir süre odaklanma sonrasında göz ağrısı, baş ağrısı, göz sulanması ve bulanık görme şikayetleri olabilir. Aynı zamanda gözlük veya kontakt lens numarasının hatalı olması da benzer şikayetlere neden olabilir.
Göz kuruluğu olan hastalar, özellikle klimanın direk yüzlerine vurduğu durumlarda göz batması, göz kızarıklığı veya göz ağrısından şikayet edebilirler. Ayrıca göz kuruluğu olmasa bile uzun süreli klimanın direk yüze vurduğu ortamlarda bulunanlarda da yukarda saydığımız kuru göz bulguları görülebilir.
Bunların yanında ortam ışıklandırması da göz yorgunluğuna neden olabilir. Aşırı karanlık veya aşırı aydınlık ışık koşulları göz yorgunluğu bulgularına neden olabilir. Aynı zamnda bilgisayar ekranına uzaklık, ekranın çok yukarda olması gibi durumlarda göz yorgunluğu bulgularına neden olabilir.
Göz Yorgunluğu Şikayetleri Nasıl Azaltılabilir?
Gözünüzde hipermetrop ve astigmat gibi kırılma kusurları varsa öncelikle göz muayenesi olmanız ve gözlük kullanmanız gerekir.
Göz kuruluğu olan hastaların suni gözyaşı damlalarını kullanmaları çok önemli. Bunun yanında klimanın direk yüzlerine vurmaması ve ortamın nemini artıracak tedbirler almaları yaralı olacaktır.
Bunun yanında bilgisayar ekranlarının optimum mesafede ve hafif göz hizasının altında olması önerilmektedir.
20-20-20 Kuralı Göz Yorgunluğunu Azaltmada Önemli !
Her 20 dakikada bir 20 saniye kadar 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzaklıktaki bir yere bakmak göz yorgunluğu bulgularını azaltmada etkilidir.
Göz Yorgunluğu Geçmezse Ne yapmak Gerekir?
Yukarda anlatılan tedbirlerden sonra yine de göz yorgunluğu ve göz ağrısı devam ederse göz muayenesi olmanızı öneriyoruz. Göz muayenenizden sonra doktorunuz ilgili bilgilendirme, tedavi veya yönlendirmeyi yapacaktır.