ŞAŞILIK YA DA GÖZ KAYMASI NEDİR?
Şaşılık, İki gözün paralelliğini kaybedip farklı yönlere bakmasıdır. Bir göz bir yöne bakarken öbür göz ilk göze göre aşağı,yukarı,sağa, sola bakabilir. Bu durumda görüntü, göze düşmesi gereken değil gözün başka bir sinir tabakası bölümüne düşer ve bu durumda az görme ve göz tembelliği gelişebilir.
ŞAŞILIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
İki gözün aynı noktaya odaklanmaması ilk belirti olabilir. Bununla birlikte güneşte ve ışıkta bir gözü kapatma ve başı bir yöneçevirip bakmada şaşılık belirtisi olabilir.
ŞAŞILIK NASIL OLUŞUR?
Gözü hareket ettiren kaslarda veya beyinden göze gelen sinirlerdeki bir problemden veya bu sinir kas iletisindeki koordinasyon bozukluğundan kaynaklanabilir.
Yaygın inanışın aksine bebeklik dönemindeki şaşılık tedavi edilmez ise kendi kendine düzelmez. Önce şaşılığa neden olan göz numarası gibi sorunlar gözlükle giderilir. Hastanın gözünde tembellik olduğu anlaşılırsa kapama tedavisi gibi tedaviler uygulanır. Eğer bu tedaviler şaşılığı düzeltmeye yetmezse veya hastada göz numarası yoksa o zaman cerrahi tedavi gerekebilir.
ŞAŞILIK AMELİYATI NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?
Bu operasyonun zamanında yapılması çocuklarda üç boyutlu görmeyi sağlayacak derinlik hissinin oluşması açısından hayati önem taşımaktadır.
Şaşılık operasyonunda gözün dış yüzeyindeki konjonktiva denen örtü açılarak göze dıştan yapışan kasların boyları kısaltılır veya yeri değiştirilir.
GÖZ TEMBELLİĞİ (AMBLİYOPİ) NEDİR? NASIL OLUŞUR?
Göz tembelliği tek ya da her iki gözün görmeyi öğrenememesi ve beynin görme merkezinin görmeyi öğrenmemesidir. Göz tembelliği; bir gözde şaşılık olması, yüksek derecede hipermetropi ve astigmat gibi göz numarası problemi olması veya gözün katarakt gibi nedenlerle belli süre kapalı kalması gibi nedenlerle oluşabilir.
GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Göz tembelliğinde tedavi teşhisin konduğu yaşla ilişkilidir. Eğer erken yaşlarda göz tembelliği teşhisi konura tedavi olma ihtimali artar. Bundan dolayı sağlam çocuk takibinde göz muayenesi büyük önem kazanır. Amerikan Optometri Kurumu sağlam çocuk takibinde hiçbir göz problemi şüphesi olmasa da bebeklerin 6 aylıkken 3 yaşındayken ve okul öncesi göz muayenelerinin yapılmasını önermektedir.
Göz tembelliği tedavisinde birinci adım göz tembelliği oluşturan nedenin ortadan kaldırılmasıdır. Hastada eğer göz numarası varsa gözlük verilmesi, katarakt gibi görme aksını etkileyen problem varsa onun düzeltilesi ve şaşılığın tedavi edilmesi ilk adımlardır.Ardından hangi gözde tembellik varsa tembel gözün çalıştırılması için sağlam gözün belli zaman aralıklarında kapatılması önerilir.
GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Göz tembelliğinin tedavi edilmemesi az görmeye neden olur. Tek gözde az görme sonucunda derinlik hissi gelişemez ve üç boyutlu görüntüler görülemez. Bu durum meslek seçimini de etkiler. Çünkü ciddi bir derinlik hissi olmasını gerektiren mikrocerrahi doktorluğu ve pilotluk gibi mesleklerin icra edilmesi imkansız olur. Araç kullanırken mesafe tayinini etkiler.Bu örnekleri genişletmek mümkün. Çocukları göz tembelliğinden korumak için erken göz muayenesi ve dikkatli ve titiz tedavi önem kazanır.